Veel gestelde vragen

1. Doet een beugel pijn?

Op deze vraag is het antwoord: tijdelijk. Een beugel doet wel degelijk pijn als die weer wat strakker aangedraaid wordt. Dan heb je een paar dagen last van je gebit. Maar daarna niet dus. Boren doet ook pijn maar ook niet permanent.

2. Mijn tanden voelen los aan. Wil dat zeggen dat ze gaan uitvallen?

Bij gezonde tanden niet want die moeten van plaats veranderen, het is normaal als de tanden of kiezen tijdelijk wat losser lijken te staan.

3. Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?

Ja, dat is inderdaad erg slecht voor je tanden.

4. Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?

Eigenlijk niet want je kauwgum komt overal aan te plakken.

5. Krijg je van een beugel gaatjes?

Van een beugel zelf krijg je geen gaatjes maar met een beugel maak je wel meer kans op gaatjes aangezien de kans op etensresten en plaque die achterblijven, en dus op tandbederf, groter is. Het kost meer moeite je gebit schoon te houden met al die hoekjes en gaatjes en je krijgt daarom ook meestal een speciale fles fluoridespoeling mee. Dus van een beugel zelf krijg je geen gaatjes, van de etensresten die achterblijven wel als je je gebit niet goed onderhoudt.

6. Als ik een beugel heb en bij de orthodontist ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?

De orthodontist is geen vervanger van de tandarts. Een orthodontist voert de tandheelkundige ingrepen uit die de tandarts niet kan maken vanwege het feit dat je een andere instrumentarium nodig hebt. Inwendige ingrepen, bot- en kaakingrepen vragen iets meer dan een boortje en wat hechtingen.

Geef een antwoord