Lachgas Sedatie

lachgasAngst bij de tandarts en voor tandheelkundige behandelingen komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Zeer grote angst, die bijvoorbeeld verband kan houden met een aantal nare herinneringen (zoals erg pijnlijke en of hardhandige tandheelkundige behandelingen) komt gelukkig minder voor. Deze extreme angst kan zelfs al worden opgewekt door de gedachte aan een tandartsbezoek. Vanwege deze angst hebben al heel wat mensen de moed verloren om naar de tandarts te gaan. Helaas gaat dit soms zover dat zij uiteindelijk als enige uitweg zien en ook kiezen, het onder narcose laten trekken van hun hele gebit.

In onze de tandartspraktijk is het nu mogelijk een tandheelkundige behandeling te ondergaan met behulp van lachgas. Wat is nou precies lachgas ?

Lachgas is een zeer veilig gas wat de patiënt inademt met behulp van een neusmasker, met als effect dat men in een roes komt of wat ook als duizeligheid ervaren wordt (er moet in veel gevallen nog wel lokaal verdoofd worden); vervolgens kan de tandheelkundige behandeling in alle rust plaatsvinden.
Aan het einde van de behandeling wordt de lachgas concentratie teruggebracht naar 0%, vervolgens wordt er dan ongeveer 5 minuten zuurstof ingeademd via het neusmasker, waardoor het resterende lachgas het lichaam verlaat, dan is de behandeling afgelopen. Wel wordt er geadviseerd, om nog een half uur te wachten alvorens in het verkeer deel te nemen.

Het is een volkomen veilig hulpmiddel, waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft.

In de Scandinavische landen, de Verenigde Staten, Engeland, Australië en Japan en ook in Nederland en Duitsland (in Duitsland vooral in de vele gespecialiseerde praktijken voor kindertandheelkunde) wordt Lachgas-Sedatie al veelvuldig toegepast.

Lachgas-Sedatie blijkt een zeer doelmatig hulpmiddel te zijn bij de behandeling van :

  • angstige patiënten en patiënten met odontofobie
  • patiënten met een verhoogde kokhals-reflex
  • patiënten met een lichamelijke en geestelijke handicap (een goede medewerking van de patiënt met betrekking tot de ademhaling door de neus is een vereiste)
  • patiënten bij wie stress beter vermeden kan worden, zoals astma en epilepsie patiënten, of mensen die een recent hartaanval gehad hebben.
  • patiënten met een allergie voor anestheticum of hemofilie patiënten.

Om verantwoord Lachgas-Sedatie te kunnen toepassen is natuurlijk goede en vooral veilige apparatuur nodig : de mixer, het woord zegt het al; deze mixed de gewenste hoeveelheid Lachgas met Zuurstof. De juiste hoeveelheid Lachgas welke nodig is voor het gewenste effect varieert namelijk sterk per patiënt: o.a. leeftijd en postuur spelen hierin mee.