NARCODONTIE : gebitssanering onder algemene narcose

Voor tandheelkundige zorgen onder volledige verdoving komen mensen in aanmerking die niet bij de eigen tandarts kunnen verzorgd worden, zoals onder meer:

 • mensen met grote angst voor de tandarts
 • mensen met gezondheidsproblemen en anders-validen
 • heel jonge kinderen

Afhankelijk van de onderliggende aandoening, kunnen de meeste zorgen in dagopname gebeuren. Soms is een opname van meerdere dagen nodig.

Welke tandheelkundige ingrepen kunnen onder narcose?

 • tandverzorging (conserverende behandelingen – geen endo)
 • extracties (verwijderen van tanden)
 • kleine Laser-chirurgie

Hoe bereidt u zich voor op een preoperatief tandheelkundig onderzoek?
Bij de eerste consultatie hoeft u niet nuchter te zijn. U moet ook niet stoppen met het nemen van uw gebruikelijke medicijnen.

U meldt zich aan bij uw tandarts en brengt mee:

 • verwijsbrief van uw tandarts of huisarts
 • uw identiteistkaart
 • overzicht van de medicatie die u inneemt
 • eventuele verzekeringspapieren
 • eventuele radiologische opnamen

Hoe verloopt een preoperatief tandheelkundig onderzoek?
Het preoperatief onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag. U neemt plaats in de tandartsstoel en de tandarts stelt u vragen over uw medische en tandheelkundige geschiedenis. Daarna kijkt de tandarts in uw mond met een spiegeltje, en onderzoekt uw klachten. Hij noteert een behandelingsplan en maakt ook de röntgenfoto’s van uw tanden en kaak.Met dit onderzoek heeft de tandarts een goed overzicht van het werkvolume en inschatting van de werktijd tijdens de operatie. Het radiologisch onderzoek vult het klinisch onderzoek aan en is belangrijk voor het opsporen van cariës (gaatjes) of afwijkingen aan het bot die niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn. Het ‘angstdossier’ brengt dmv diverse vragenlijsten uw  angst in kaart.

Na het onderzoek maakt uw tandarts een afspraak met het ziekenhuis AZ Delta te Torhout of AZ Sint Vincentius te Deinze en krijgt u ook de opname-info (datum, kamerkeuze …) voor uw tandheelkundige ingreep onder narcose.

Hoe bereidt u zich voor op een tandheelkundige ingreep onder narcose?
Voor de narcodontie moet u nuchter zijn: dat betekent dat u vanaf middernacht niet meer mag eten of drinken (minimum 6uur voor ingreep). Als u medicatie moet nemen, zal de anesthesist tijdens het preoperatief nazicht vertellen welke medicatie u eventueel ’s morgens nog mag nemen en op welke manier (bijvoorbeeld met een klein beetje water).

Hoe verloopt een tandheelkundige ingreep onder narcose?
Een halfuur voor de eigenlijke operatie wordt u klaargemaakt voor de operatie en wordt u naar het operatiekwartier gebracht. De anesthesist brengt u in slaap zodat uw tandarts Sabine Dieudonné de geplande tandheelkundige zorgen kan uitvoeren.

Wat gebeurt er na een tandheelkundige ingreep onder narcose?
Na de ingreep brengt de verpleegkundige u naar de ontwaakzaal waar u 1 tot 2 uur blijft tot u stabiel bent. Daarna brengt de verpleegkundige u terug naar uw kamer.